
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

Μια από τις αρχές που διέπουν την προπόνηση των ποδοσφαιριστών, είναι αυτή της εξειδίκευσης. Ο χρόνος για την ειδίκευση νέων ποδοσφαιριστών, ποικίλει από χώρα σε χώρα.Εξαρτάται από την ποδοσφαιρική παράδοση κάθε χώρας, από τη γενική δομή του αθλητισμού και άλλους παράγοντες. Άλλες χώρες έχουν καταστήσει το ποδόσφαιρο επίσημο μάθημα στα προγράμματα των Δημοτικών σχολείων, άλλες διαθέτουν αθλητικά Σχολεία, όπου φοιτούν μαθητές δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων κ.ά.
Η μικρή ηλικία προσφέρεται από κάθε άλλη για την τεχνική αφομοίωση του ποδοσφαίρου, γιατί το παιδί και μεγαλύτερη συναρμοστικότητα διαθέτει και μιμείται εκείνο που βλέπει. Κι' εδώ υπεισέρχεται το στοιχείο της καλής υπόδειξης, που ανήκει σε κάποια άλλη αθλητική αρχή, που είναι η αρχή της οπτικής διδαχής.
Ο προπονητής λοιπόν, είναι εκείνος που από το ωραίο ξεκίνημα του παιδιού με το ποδόσφαιρο, θα το κατευθύνει σωστά και χωρίς λάθη, που θα είναι υποχρεωμένο να τα κουβαλάει μαζί του όσο παίζει.
Είναι η εποχή που θα του διδάξουμε τις ηθικές αρχές και θα το κάνουμε να βλέπει τον αντίπαλο, όχι σαν εχθρό, αλλά σαν συνεργάτη, που χωρίς αυτόν δε γίνεται παιγνίδι.Το παιδικό ποδόσφαιρο, αποτελεί το θεμέλιο, πάνω στο οποίο θα στηριχθεί το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα της χώρας μας. Μπροστά όμως από την αρχική σκέψη για το χρόνο έναρξης της ειδίκευσης κάθε παιδιού, θα πρέπει ο προπονητής να γνωρίζει, τον τρόπο του διαχωρισμού των παιδιών σε κατηγορίες, λαμβάνοντας υπόψη τη «χρονολογική ηλικία« και τη βιολογική. Παράδειγμα:δύο παιδιά 13 χρόνων με διαφορετική δομή, που καθορίζεται από το ύψος και από το βάρος τους.Προτού όμως προχωρήσουμε σε μια ανασκόπηση και σε άλλες χώρες για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν το ποδόσφαιρο στις επί μέρους ιδιαιτερότητες στη εκπαίδευση των νέων ποδοσφαιριστών, ας προβούμε σε μια ανασκόπηση για το πως αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες το θέμα της προετοιμασίας των νέων ποδοσφαιριστών και την ηλικία της αρχικής εκπαίδευσης.
Οι Ιταλοί που έχουν μεγάλη ποδοσφαιρική παράδοση, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η καλύτερη ηλικία για ξεκίνημα είναι αυτή των δέκα χρόνων. Έτσι επιλέγουν για εκπαίδευση, παιδιά από 10-14 χρόνων. Βάζουν τα παιδιά και παίζουν μπάλα στο μισό γήπεδο με ομάδες από 6-8 παιδιά.Υποστηρίζουν οι Ιταλοί, πως όταν έβαζαν τα παιδιά να παίζουν 11:11 σε ολόκληρο το γήπεδο,προσπαθούσαν να μιμηθούν το παιγνίδι των μεγαλύτερων και στο ρόλο και στην επιλογή της θέσης τους. Ήταν μια δικαιολογημένη διαπίστωση, γιατί τα παιδιά αυτής της ηλικίας, δεν έχουν ακόμα προετοιμαστεί: ούτε από πλευράς φυσικής κατάστασης, ούτε από πλευράς τεχνικής και τακτικής,αλλά ακόμα ούτε κι' από ψυχολογικής πλευράς.Με το παιγνίδι στο μισό γήπεδο - λένε οι Ιταλοί που είναι πιο απλοποιημένο και παρουσιάζει μερικές ιδιομορφίες, τα παιδιά εκφράζονται σωστότερα και ανακαλύπτουν καινούργιες ενέργειες,όπως: περνούν πολλές φορές από την άμυνα στην επίθεση, πετυχαίνουν πιο πολλά γκολ κι' έτσι το παιγνίδι γίνεται γι' αυτά πιο ελκυστικό, έρχονται πιο συχνά σε επαφή με τη μπάλα και παίρνουν μέρος συχνότερα στη γενική ενέργεια - απαιτήσεις - του παιγνιδιού. Ακόμα και το κυριότερο - δε δοκιμάζουν διαρκή και μεγάλη επιβάρυνση, αφού δε διανύουν αποστάσεις κάτω από 20μ. κι' αφού χρησιμοποιούν μικρότερη μπάλα που δεν ξεπερνά τα 300 γραμμάρια και εστίες 5μ. Τα παιδιά μ' αυτά τα παιγνίδια στο μισό γήπεδο, αποκτούν πρωτοβουλίες, γιατί αποφασίζουν πιο ανεξάρτητα και ελεύθερα για την κάθε ενέργεια της. Κι αυτό που δεχόμαστε, πως «η καλύτερη προπόνηση είναι οι αγώνες», οι Ιταλοί το εφαρμόζουν πιστά. Διοργανώνουν έτσι, με κάποιες αλλαγές στους κανονισμούς παιγνιδιού διάφορα τουρνουά πόλεων, περιοχών, επαρχιών κ.ά. Για να προχωρήσει ένας προπονητής σε προετοιμασία νέων παικτών, βασικό είναι να γνωρίζει πρώτα τις ικανότητες και τον τρόπο που εκδηλώνονται.
Στην Ουγγαρία, υπάρχουν αθλητικά σχολεία και ενεργοποιημένες «προπαρασκευαστικές ομάδες», στις αθλητικές λέσχες. Εξάλλου στο κεντρικό αθλητικό σχολείο εργάζονται ομάδες ποδοσφαίρου και σχολές αθλητισμού καθώς και λέσχες πόλεων για νέους ποδοσφαιριστές.Μεγαλύτερη διάδοση έχει το σύστημα όπου μετέχουν στις αθλητικές λέσχες παιδικές και εφηβικές ομάδες νέων. Σ' αυτόν τον τομέα, γίνεται η επιλογή, η βελτίωση και αναπτύσσεται το επίπεδο γνώσης του παιγνιδιού από τους νέους. Στις ομάδες μετέχουν παιδιά 10-11 χρόνων και παίρνουν μέρος σε συστηματικά ετήσια παιγνίδια.Στην Αγγλία η ανάπτυξη των εμπειριών με μπάλα, αρχίζει από το 10 χρόνο , όπου τα παιδιά παίζουν ελεύθερα και αυθόρμητα, ενώ για την ηλικία των 9-10 χρόνων υπάρχουν πιο συστηματικά παιγνίδια που παίρνουν τη μορφή πρωταθλήματος.
Στην Γερμανία σήμερα, τα παιδιά ξεκινούν από τον 8ο χρόνο και δίνεται βασική σημασία στο παιγνίδι - σαν παιγνίδι - στην τεχνική και στις εμπειρίες και δεξιότητες των παιδιών.
Στη Σοβιετική Ένωση το ποδόσφαιρο ξεκινάει από τον όγδοο χρόνο και τα παιδιά, αφού εξοικειωθούν ένα χρόνο με τη μπάλα -τεχνικά στοιχεία,- στη συνέχεια αρχίζουν να παίζουν «απλό»ποδόσφαιρο, στο σχολείο, στις ελεύθερες ώρες τους σε γήπεδα, σε πάρκα και σε μικρές πλατείες, με ομάδες μικρότερες από 11 παίκτες. Οι Ρώσοι έχουν κατορθώσει να προαγάγουν το παιδικό ποδόσφαιρο μέσα σε χαρούμενα πλαίσια, με μετακινήσεις από πόλη σε πόλη και περιοχή σε περιοχή για αγώνες με εκδρομές, με ευγενικά σχολικά κίνητρα. Έχουν βάλει σε κανάλι την προθυμία των παιδιών, που θέλουν να παίξουν μπάλα και να τρέξουν, αφού το ποδόσφαιρο δεν περιορίζει την επιθυμία για τρέξιμο. Συγχρόνως δίνουν στα παιδιά των 7-10 και των 9-11 χρόνων μαθήματα γνώσεων και τεχνικών χαρακτηριστικών. Στην κατηγορία των παιδιών 9-11 χρόνων παρουσιάζοντα ιοι αρχές του συστηματικού παιγνιδιού, χρησιμοποιώντας τα γήπεδα του χάντ-μπολ, με ομάδες 7:7. Έτσι αναπτύσσεται σ' αυτά τα παιγνίδια η τεχνική, η ευκινησία, η ταχύτητα και η επιδεξιότητα. Ακόμη εκτελούν πολλές γυμναστικές ασκήσεις γενικής δύναμης και παίρνουν μέρος σε παιγνίδια έξω από το άθλημα τους, όπως στο χάντ-μπολ, μπάσκετ-μπολ κ.ά. Συμπληρωματικά γυμνάζονται σε ομαδικές ασκήσεις, ασκήσεις με όργανα, εκκινήσεις, σπρινταρίσματα πολλών μορφών και άλματα με και χωρίς φόρα στο σκάμμα, σε άλματα σε ύψος και πηδήματα ή περάσματα εμποδίων κ.ά. Η μεθοδική τους,ακολουθεί τη γραμμή της εκμάθησης της τεχνικής που περικλείει την κίνηση - παιγνίδι, το μαντουμαν, τη βελτίωση όλων των δεξιοτήτων και τη διόρθωση λαθών.